Symvoules gia to neogennito moro sas

Συμβουλές για το νεογέννητο μωρό σας

Γλυκερία Μοστρού – Αντωνέλλου, Παιδίατρος

Είναι το πρώτο σας παιδάκι. Γεννήθηκε πριν μια εβδομάδα σε ένα Ιδιωτικό ή Δημόσιο Μαιευτήριο που επιλέξατε προσεκτικά.

Μετά 2-3 τα πρώτα 24ωρα ξεχάσατε σχεδόν τους πόνους, την αναμονή, τον τοκετό. Λίγα πονάκια σας θυμίζουν όλα όσα προηγήθηκαν.
Οι αδελφές, ο γυναικολόγος, ο παιδίατρος σας δίνουν οδηγίες. Πώς θα θηλάσετε, τι πρέπει να προσέχετε.

Έχετε άγχος, αγωνία, πώς θα τα καταφέρετε. Είναι μια καινούργια εντελώς εμπειρία, εσείς δεν έχετε ειδικές γνώσεις. Πολλά ίσως ακούσματα από τη μαμά σας, από φίλους και συγγενείς.

Θέλετε λοιπόν να έρθει ο δικός σας παιδίατρος, αυτός που σας σύστησαν για πολύ καλό, ή ακόμη ο παιδίατρος του Ταμείου σας, που έχετε ακούσει πολύ καλά λόγια, στον οποίο θα εμπιστευθείτε το παιδί σας.

Ήδη αρχίζετε και καταγράφετε τα πρώτα ερωτήματα στο τετράδιο ή στο μπλοκάκι σας.

Τι διαδικασία είναι καλό να προηγείται του θηλασμού;

Έχετε ακούσει διάφορα για το θηλασμό. Δίνετε λοιπόν στο μωρό να θηλάσει, όποτε ξυπνήσει, αφού προηγουμένως του αλλάξετε την πάνα και το πλύνετε με χλιαρό νερό, κάτω από τη βρύση, προσθέτοντας υγρό σαπούνι. Έχουμε τα γεννητικά όργανα του μωρού μας προς τα πάνω και το νερό κυλάει προς το μέρος του πρωκτού.

Ρίχνετε άφθονο νερό, ξεπλένετε το σαπούνι και το σκουπίζετε με τη δική του πετσέτα. Στο τέλος της μέρας η πετσέτα πλένεται στο πλυντήριο, αν είναι δυνατό στους 90 βαθμούς Κελσίου, μαζί με άλλα ρουχαλάκια του μωρού, πάνες, σεντονάκια και άλλα, με σαπούνι φυσικό, ειδικό για πλυντήριο.

Αφού το βρέφος πλυθεί και αλλαχθεί, όπως αναφέραμε, τότε το βάζετε στο στήθος σας. Είναι σημαντική και η προσωπική σας καθαριότητα. Ένα χλιαρό ντους καθημερινά ή και περισσότερα, σας κάνει να αισθάνεστε ευεξία και δίνετε στο παιδί να φάει το γάλα από το καθαρό και περιποιημένο σας στήθος.

Σημαντικές πληροφορίες για το θηλασμό και τη διαδικασία του

Συνήθως τις πρώτες ημέρες το μωρό κοιμάται μετά τις πρώτες γουλιές. Στην περίπτωση αυτή, το ξυπνάτε τρυφερά για να συνεχίσει. Συνήθως 10-15 λεπτά θηλασμού είναι αρκετά για να χορτάσει ένα μωρό. Με τα διαλείμματα ύπνου, μπορεί ο θηλασμός να διαρκέσει και μισή ώρα.

Κρατάτε το μικρό στην αγκαλιά σας για να ρευτεί ακουμπώντας το κεφαλάκι του στον αριστερό σας ώμο και χτυπώντας ελαφρά την πλατούλα του. Μετά το ρέψιμο το βάζετε στην κούνια, τοποθετώντας το στο αριστερό πλάι. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να κρατήσετε το μωρό λίγο ακόμη στην αγκαλιά σας.

Αυτό του προσφέρει σιγουριά, ασφάλεια και του μεταδίδει όλα τα συναισθήματα της αγάπης σας, στοργή, τρυφερότητα και ασφαλώς το ίδιο συμβαίνει και σε εσάς. Γι’ αυτό μη βιαστείτε να το βάλετε στο κρεβατάκι, είναι ευκαιρία να το χαρείτε λίγο στην αγκαλιά σας.

Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο πατέρας, είναι σημαντικό και γι’ αυτόν και το μωρό, να το παίρνει στην αγκαλιά του και να πλημμυρίζει από τα ίδια συναισθήματα. Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας χτίζουν τις σχέσεις αγάπης και ενότητας κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά τους.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προφυλάξεις για να μην αρρωστήσει;

Το σκεπάζετε με ζεστή κουβερτούλα αν είναι χειμώνας ή με ένα σεντονάκι αν είναι καλοκαίρι. Μη βιάζεστε βέβαια να το δίνετε στην αγκαλιά συγγενών και φίλων όσο είναι ακόμη λιγότερο των τριών μηνών. Είναι ακόμη νωρίς και μπορεί να αρρωστήσει από τυχόν ιώσεις που είναι συνηθισμένες σε μικρούς και μεγάλους, όλο το χρόνο.

Το δωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι καθαρό και φωτεινό και να αερίζεται 3-4 φορές τη μέρα. Το καθημερινό χλιαρό μπανάκι του μωρού είναι απαραίτητο. Είναι καλό να γίνεται την πιο ζεστή ώρα της ημέρας ή νωρίς το απόγευμα. Μην ξενυχτάτε το μωρό για να το πλύνετε όταν έρθει ο μπαμπάς.

Οργανωθείτε για να το πλένετε μόνη σας. Λίγο νερό στο μπανάκι του είναι αρκετό. Μπορείτε να το πλένετε με σαπούνι και ένα βαμβακερό πανάκι – σακουλίτσα, ώστε μετά να το πλένετε στο πλυντήριο. Τα συνήθη σφουγγαράκια κρατούν υγρασία και είναι εστίες μικροβίων.

Πλένετε καλά το μωρό σε όλες τις πτυχές του σώματος. Μετά το μπάνιο σκουπίστε το καλά και αλείψτε το κορμάκι του με baby oil, ιδιαίτερα στις πτυχές του σώματός του.

Πώς θα καταλάβω τι θέλει το μωρό όταν κλαίει;

Είναι αλήθεια ότι η γλώσσα του μωρού είναι μία: το κλάμα του. Υπάρχει μια ιεραρχία που ακολουθούμε. Όταν ξυπνήσει το μωρό και κλαίει, το σηκώνετε από το κρεβατάκι, το καθαρίζετε από τα κακά που συνήθως έχει κάνει ή βγάζετε την πάνα με τα ούρα που μπορεί να είναι γεμάτη.

Το πλένετε κάτω από τη βρύση, όπως έχουμε γράψει, το αλλάζετε με καθαρά ρουχαλάκια και το ταΐζετε, καθισμένη σε αναπαυτική καρέκλα ή πολυθρόνα, όπου θα στηρίζεται καλά η πλάτη σας. Η ώρα αυτή πρέπει να είναι ώρα ηρεμίας και μητρικής απόλαυσης.

Χωρίς τηλέφωνα, χωρίς άγχος για τις δουλειές του σπιτιού ή άλλα θέματα. Τότε θα χορτάσει το μωρό με το γάλα σας, αλλά και με τα μητρικά σας αισθήματα.

Ποιοι άλλοι παράγοντες προκαλούν ανησυχία στο μωρό;

Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει το μωρό σας ανήσυχο, είναι το κρύο ή η ζέστη, ο θόρυβος στο δωμάτιο που κοιμάται. Προσέξτε επίσης τη διατροφή σας. Τρώτε φαγητά απλά μαγειρεμένα που περιέχουν πρωτεΐνες, λαχανικά βραστά, φρούτα, γάλα, τυρί, αυγό.

Μην πίνετε καφέδες ή αλκοολούχα ποτά και μην καπνίζετε. Αυτά μπορούν να κάνουν το μωρό σας ευερέθιστο. Και πάνω απ’ όλα μιλήστε του, τραγουδίστε του, νανουρίστε το.

Μια γενική συμβουλή

Όταν κοιμάται το μωρό σας κοιμηθείτε κι εσείς. Ο ύπνος σας ηρεμεί, κάτι που έχετε τόσο ανάγκη. Ασχοληθείτε πρωτίστως με το μωρό σας. Για τα άλλα θέματα του σπιτιού ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας. Τους έχετε ανάγκη. Είναι η πρώτη κίνηση αγάπης και απλότητας που θα ωφελήσει πολλαπλώς εσάς, το μωρό και την οικογένειά σας.

Γλυκερία Μοστρού – Αντωνέλλου, Παιδίατρος