Emetoi stin egkymosyni naftia tis egkyou

Εμετοί στην εγκυμοσύνη – ναυτία της εγκύου

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες περίπου οι μισές εγκυμονούσες παρουσιάζουν εμετούς το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.  Όσο δυσάρεστα και να είναι τα συμπτώματα αυτά για την έγκυο μητέρα σπάνια είναι τόσο σοβαρά που να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Που οφείλεται η ναυτία ή οι έμετοι που παρουσιάζει η έγκυος μητέρα;

Οφείλονται σε τρεις κυρίως παράγοντες:

  1. Στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων.
  2. Τις χαμηλές τιμές του σακχάρου του αίματος.
  3. Ευαισθησία σε κάποιες μυρωδιές.

Πότε παρουσιάζονται οι εμετοί ή η ναυτία της εγκυμοσύνης;

Τις περισσότερες φορές, η έγκυος μητέρα παρουσιάζει ναυτία ή εμετούς κατά τη διάρκεια του πρωινού και όσο περνά ή ώρα τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια ή εξαφανίζονται.

Οι εμετοί ή η ναυτία της εγκυμοσύνης ταλαιπωρούν την έγκυο μητέρα συνήθως το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Συμβουλές – tips για την έγκυο μητέρα

  1. Να ξεκουράζεσαι όσο περισσότερο μπορείς. Να κοιμάσαι όσο το δυνατό περισσότερο τη νύκτα και αν χρειαστεί να ξεκουράζεσαι και κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν ξυπνάς δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι αμέσως. Να είσαι χαλαρή και να παίρνεις όσο χρόνο νομίζεις ότι χρειάζεσαι.
  2. Απέφυγε τις μετακινήσεις αμέσως μετά το φαγητό.
  3. Απέφυγε κάποιες τροφές ή ροφήματα, όπως τα λιπαρά, τα πικάντικα φαγητά και την καφεΐνη.
  4. Να τρως μικρές ποσότητες φαγητού και τακτικά. Με αυτό τον τρόπο δεν φορτώνεις το στομάχι με μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα διατηρείς ένα καλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα.          
    Πρωινό. Συνιστάται κρύα σάλτσα μήλου, αχλάδια, μπανάνες ή οποιοδήποτε εσπεριδοειδή. Επίσης οι ψητές πατάτες είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Τα πιο πάνω θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτη και ταυτόχρονα είναι πλούσιες τροφές σε κάλιο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της ναυτίας ή των εμετών.
    Βραδινό. Τη νύχτα είναι καλύτερα να φας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (σνακ ή γεύμα). Αυτό θα βοηθήσει  στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
  5. Πολλά υγρά. Σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, και πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  6. Πολλές έγκυες γυναίκες ζαλίζονται με την οθόνη του υπολογιστή. Αν μπορείτε να την αποφύγετε είναι το καλύτερο. Αν όχι, τότε αλλάζοντας το φόντο με ένα μαλακό μπεζ ή ροζ χρώμα θα βοηθήσει στην μείωση της καταπόνησης των ματιών. Επίσης μεγαλώστε τα μέγεθος των γραμμάτων του υπολογιστή.
  7. Εξακολούθησε να γυμνάζεσαι όσο μπορείς και αν αυτό σου το επιτρέπει ο γυναικολόγο σου.  Αποδείχτηκε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ναυτίας και των εμετών.
  8. Ginger – Τζίντζερ. Για πολλά χρόνια, το τζίντζερ θεωρείτε ως καταπραϋντικό για το στομάχι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ναυτίας. Μπορείτε να προσθέτετε μια φέτα ωμή πιπερόριζα σε νερό ή τσάι, το οποίο θα καταναλώσετε. Αυτό θα  καταπραΰνει το στομάχι σας.
  9. Απασχόλησε το μυαλό σου. Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι συνέχεια τα συμπτώματα της ναυτίας απασχολώντας το μυαλό σου με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας ένα πάζλ, βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας χαρτιά, ή κάνοντας μικρές βόλτες. Ωστόσο, θα πρέπει να ακούς το σώμα σου, και να ξεκουράζεσαι όποτε το χρειάζεται.
  10. Να φοράς χαλαρά και άνετα ρούχα.  Περιοριστικά ή στενά ρούχα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ναυτίας ή των εμετών. Μελέτες έδειξαν ότι οι έγκυες μητέρες με ναυτία που άλλαξαν από τα σφιχτά ρούχα σε φαρδιά μειώθηκαν  τα συμπτώματα της ναυτίας ή των εμετών.
  11. Μερικές μυρωδιές βοηθούν στη ναυτία και τους εμετούς.  Τέτοιες είναι η μυρωδιά από λεμόνι και δεντρολίβανο.
  12. Απέφυγε μυρωδιές ή καταστάσεις που εσύ ανακάλυψες ότι σε ενοχλούν.
  13.  Φάρμακα. Σε κάποιες γυναίκες το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Συζητήστε το με το γυναικολόγο σας. Επίσης μπορείτε να κουβεντιάσετε κατά πόσο μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιόξινο φάρμακο σε περίπτωση που έχετε αναγωγές. 

Πηγή: Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος