και διατροφή Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε e1600866955359

Θηλασμός και διατροφή: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Αδιαμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη τροφή για το παιδί σας το πρώτο εξάμηνο της ζωής. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι κάθε μητέρα παράγει το ιδανικό γάλα για το βρέφος της και η σύστασή του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους.

Πολλές φορές όμως αναρωτιέστε τι πρέπει να τρώτε και εάν η διατροφή επηρεάζει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος. 

Οι περισσότερες συμβουλές που ακούτε για το τι πρέπει μια μητέρα να τρώει και να αποφεύγει ενώ θηλάζει, δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.  Η θεία λέει να μην τρώτε φασόλια γιατί θα έχει το μωρό πόνους στην κοιλιά. Η γιαγιά σας συμβουλεύει να μην τρώτε σοκολάτα γιατί θα αλλάξει η γεύση του γάλακτος. Ακούγοντας λοιπόν όλα αυτά είναι λογικό να σας πιάνει πανικός και να μην ξέρετε τι να κάνετε.

Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλεστε. Ο βασικός κανόνας για τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρα είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με όλα τα είδη τροφίμων και δίνοντας λίγο περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση ψαριού, αλκοόλ και καφεΐνης. Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνιστά στις μητέρες που θηλάζουν να μην καταναλώνουν θαλασσινά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Συγκεκριμένα να μην καταναλώνουν  ξιφία, σκουμπρί, γλώσσα, καρχαρία.

Επιπλέον κόντρα στις δοξασίες περασμένων δεκαετιών, έρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος δεν εξαρτώνται από τη διατροφή της μητέρας. Με απλά λόγια το τι και πόσο τρώει μια θηλάζουσα δεν επηρεάζει ούτε την ποσότητα του γάλακτος που παράγει, ούτε την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. 

Καλό θα ήταν εάν θηλάζετε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, έτσι ώστε το βρέφος να αποκτήσει και μια ήπια ανοχή σε αλλεργιογόνα τρόφιμα και να τα αποδεχτεί πιο εύκολα ο οργανισμός του, όταν φτάσει η στιγμή για την εισαγωγή στερεών τροφίμων. Ο μύθος ότι πρέπει να τρώτε παραπάνω για να έχετε γάλα δεν ισχύει. Ακόμα και μια γυναίκα που είναι υποσιτισμένη μπορεί να παράγει γάλα σε ιδανική ποσότητα και ποιότητα για να θρέψει το βρέφος. 

Τι ισχύει για τη καφεΐνη και το αλκοόλ;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η σύσταση κατανάλωσης καφεΐνης κατά το θηλασμό είναι έως 200mg την ημέρα. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 2 κούπες στιγμιαίου καφέ ή 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ, σε περίπτωση που δεν καταναλώνετε κάποια άλλη πηγή καφεΐνης μέσα στην ημέρα, όπως ρόφημα σοκολάτας ή τσάι. 

Επίσης δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ αυξάνει την έκκριση γάλακτος, όπως πολλοί πιστεύουν. Τα καφεϊνούχα ροφήματα ή το αλκοόλ είναι καλό να καταναλώνονται αμέσως μετά τον θηλασμό, ώστε να μεσολαβεί τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι τον επόμενο θηλασμό. 

Όταν μια θηλάζουσα μητέρα καταναλώνει αλκοόλ, ένα μικρό ποσοστό αλκοόλ μεταφέρεται στο μητρικό γάλα. Η ποσότητα αλκοόλ που θεωρείται “ασφαλής” κατά το θηλασμό δεν είναι γνωστή.  Για μια γυναίκα με μέσο σωματικό βάρος χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να καθαρίσει εντελώς από τον οργανισμό της μια μερίδα αλκοόλ. Μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 350 ml μπύρα (5% αλκοόλ) ή 150 ml κρασί (11% αλκοόλ). Εάν καταναλώσετε περισσότερη ποσότητα από μια μερίδα αλκοόλ καλύτερα να μην θηλάσετε για τις επόμενες 4 ώρες.

Η βιβλιογραφία δε συστήνει στις θηλάζουσες να αποκλείουν προληπτικά τρόφιμα από τη διατροφή τους, αν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιους είδους ενόχληση στο βρέφος, γιατί τέτοιους είδους ενοχλήσεις αναπτύσσονται και σε μη θηλάζοντα βρέφη.

Ωστόσο εάν παρατηρήσετε ότι κάποιο τρόφιμο που φάγατε μπορεί να σχετίζεται με κάποιο σύμπτωμα που εμφάνισε το μωρό σας, όπως κοκκινίλες στο σώμα, τότε αποφύγετε το συγκεκριμένο τρόφιμο για την επόμενη βδομάδα για να δείτε τη διαφορά στη συμπεριφορά του παιδιού σας.  Ακολούθως μπορείτε να το ξαναδοκιμάσετε σε μικρή ποσότητα για να δείτε εάν εμφανιστούν τα συμπτώματα ξανά.

Πολλές φορές συζητείται η αποφυγή τροφών όπως το κρεμμύδι, το λάχανο, η φράουλα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, τα αυγά. Όμως δεν έχει τεκμηριωθεί από καμία επιστημονική έρευνα ότι τα τρόφιμα αυτά πρέπει να μην τα καταναλώνετε όταν θηλάζετε.

Συμπερασματικά η ιδανική διατροφή για μια θηλάζουσα μητέρα είναι η ισορροπημένη διατροφή που περιέχει ποικιλία τροφίμων, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες της και το σωματικό της βάρος. 

Πηγή: Τζουλιάννα Καρνέζη – jenny.gr/